Stévie – přírodní sladidlo: k čemu je a použití

Stévie je oblíbené přírodní sladidlo, které se získává z listů rostliny Stevia rebaudiana (Stévia sladká). Během posledních několika let získala velkou oblibu především ve fitness komunitě, ale dnes se s ní můžeme setkat běžně také v potravinářství a jinde. Obrovskou výhodou je, že je až 300krát sladší než cukr, ale přitom neobsahuje žádné kalorie. V současnosti se zdá jako nejlepší volba mezi alternativními sladidly.

 Skvělá náhražka cukru, to je přírodní sladidlo stévie. Nemá žádné kalorie a její použití je velmi snadné. 

Co je to stévie?

Stévie je rostlina, přesněji je její název Stevia rebaudiana a pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z oblasti Paraguaye a Brazílie. Přitom v těchto končinách není stévie žádnou novinkou a lidé ji tam využívají už po staletí jako přírodní sladidlo. Z chemického pohledu mohou za sladkost listů stévie dvě hlavní látky, a to rebaudiosid A, který je až 300krát sladší než cukr a rebaudiosid B, ten je až 40krát sladší než cukr

Představte si, že 1 gram stévie je jako 300 gramů běžného cukru. To by znamenalo 1 218 kcal. Ovšem díky čisté stévii ve výsledku přijmete 0 kcal. Chuť je přitom k nerozeznání od cukru.

Jak se stévie získává?

Stévie, sladidlo bez kalorií, se získává a vyrábí poměrně snadno. Vlastně je to jednodušší proces než při výrobě cukru. Listy rostliny Stevia rebaudiana se sklízejí, následně suší a drtí na prášek. Z prášku se poté extrahuje sladidlo pomocí vody nebo alkoholu, obecně je ale lepší vodní extrakce, protože je méně agresivní a výsledný produkt je čistší a bez pachuti. Výsledkem je následné odpaření vody a sušina, která je samotným sladidlem.

 Rostlina stévie je keř, který dorůstá výšky až 1 metru. Není náročná na pěstování. 

Použití stévie: dnes ji najdete téměř všude

Využití stévie je dnes opravdu rozšířené. Používá se v mnoha průmyslech, včetně potravinářského, farmaceutického nebo dokonce kosmetického a zemědělského. Nejrozšířenější je samozřejmě využití stévie jako náhrady cukru v potravinách a nápojích. Věděli jste ale, že se stévie používá také v lécích proti cukrovce? Zároveň se používá v zubních pastách a ústní vodě. V neposlední řadě se můžete se stévií setkat v zemědělství, kde se používá jako hnojivo a pesticid. 


Alternativou stévie může být umělé sladidlo sukralóza, které také nemá žádné kalorie. Má mnoho výhod, ale také několik nevýhod. Přečtěte si o nich.

Použití a využití stévie je opravdu široké. Najdete ji v mnoha průmyslových odvětvích a produktech.    

Výhody stévie: proč se vyplatí nahradit cukr?

Stévie jako přírodní sladidlo přináší mnoho výhod oproti běžným sladidlům. Jednoznačně největší výhodou je, že neobsahuje žádné kalorie, není to však jediná výhoda. Zároveň je vhodná pro diabetiky a lidi s nízkosacharidovou dietou, protože neobsahuje sacharidy. Jaké jsou všechny výhody stévie? 

  • Obsahuje přesně 0 kalorií a pomůže vám tak zkrotit hmotnost
  • nulový glykemický index, díky tomu nezpůsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi
  • Je vhodná pro diabetiky a lidi s nadváhou nebo obezitou
  • neutrální chuť a nepřebíjí chuť jídla
  • Podle nových studií má antibakteriální a protiplísňové účinky
  • Je dostupná v různých formách, například v prášku, kapslích nebo v tekuté formě

Vsaďte na stévii, když zrovna hubnete. Díky nulovému obsahu kalorií vás na rozdíl od cukru udrží v kalorickém deficitu, i když si dopřejte například zákusek slazený stévií.

Nevýhody a rizika stévie

Stévie je obecně považována za zdravé sladidlo, i když některé nedávné studie ukazují, že může mít i nevýhody. Je však důležité, aby se potvrdily i při dalším zkoumání. Především naznačují, že mezi hlavní rizika slazení pomocí stévie, patří problémy se štítnou žlázou, a to může vést až k poruchám metabolismu. Pokud tedy trpíte problémy se štítnou žlázou, měli byste se před konzumací poradit s lékařem.

  • Stévie je spojována s negativními účinky na štítnou žlázu
  • Pro některá zvířata může být toxická, například pro psy
  • U některých lidí může způsobit alergickou reakci.
  • Pokud je stévie v jídle nebo nápojích obsažena ve vysoké koncentraci, může mít dokonce hořkou chuť

Jak sladit pomocí stévie

Postup, jak sladit pomocí stévie je jednoduchý. Můžete ji použít úplně všude tam, kam běžně přidáváte cukr – v jakémkoli jídle nebo nápoji. Myslete při použití stévie ale na to, že musíte snížit dávku. Zatímco cukr se počítá na gramy, stévii budete počítat na miligramy. Tolik opravdu stačí k tomu, abyste bez problému jídlo osladili, a to platí i pro dezerty a jiné cukrovinky. Zároveň si můžete vybrat z různých forem stévie, které vám budou nejvíce vyhovovat.

  • Stévie prášek – zřejmě nejrozšířenější forma stévie. Výhodou je, že se poměrně snadno odměřuje a přidává do jídla. Jedná se o podobnou až stejnou formu jako je cukr, skvělý do pečení.
  • Stévie kapky – sladidlo stévie v kapkách se používá o něco méně, ale není problém ho koupit. Typicky je vhodné například na slazení nápojů.
  • Stévie tablety – výhodou tablet je, že se nejlépe odměřuje jejich množství. Na druhou stranu mají v praxi nejmenší využití.

Stévie existuje v mnoha různých formách, ať už jako prášek, kapky nebo tablety stévie. 

Snažíte se zhubnout? Prozradíme vám, jak zhubnout a neztratit svaly. Hubnout svaly je neefektivní, a kromě nižšího čísla na váze vám to v ničem neprospěje.

Pěstování stévie v bytě

Bylina stévie není náročná na pěstování. Dokonce ji můžete pěstovat i v našich podmínkách, a to přímo v bytě. Vzrůstem se jedná o keř, který dorůstá výšky až jednoho metru – nicméně v ideálních podmínkách. Nejvíc se jí daří na světlém místě, ale vyhněte se přímému slunci. Prakticky se o ni nemusíte skoro vůbec starat, pouze si dejte pozor na přelití, aby nedošlo ke hnilobě kořenů – na to je stévie náchylná. 

Samozřejmě při pěstování stévie v bytě nemusíte listy drtit a extrahovat z nich sladidlo. Jednoduše listy postupně odstřihnete, usušíte a nadrtíte. Takto zpracované listy pak můžete použít jako sladidlo. 

Stévie nahrazuje cukr

Stévie je přírodní sladidlo, které má oproti cukru samé výhody. Dokonce v porovnání s jinými různými alternativami sladidel, je na tom stévie opravdu dobře. Je přírodní, a dokonce i proces extrakce sladidla může být čistě přírodní, na rozdíl od mnoha jiných sladidel. Stévie je vhodná nejen pro diabetiky, ale i lidi s nadváhou a obezitou, kteří chtějí shodit přebytečná kila. Nakonec je vhodná pro všechny, kteří si chtějí udržet postavu. Ukazuje se, že běžný cukr je stále více stévií nahrazován, protože jí nedokáže konkurovat. Bezesporu můžeme stévii nazvat jako zdravější alternativu cukru.

Ajax loader