Bílkoviny živočišné
WPC 78 čokoládový protein | 1 kg
Hydrolyzovaný protein WPH DH-32, čoko | 2 kg
WPC puding, čoko | 1 kg
Proteinová vafle v čokoládové polevě, 38 % proteinu
Bílkoviny
Bílkoviny nebo také proteiny jsou vedle sacharidů a tuků důležitou makroživinou pro správné prospívání každého člověka ať už Vegana či konvenčního. Ještě zásadnější jsou však pro sportovce, kteří si musí jejich příjem obzvlášť hlídat.
Nejdůležitější funkce bílkovin
Bílkoviny jsou základním materiálem k výstavbě buněk všech tkání našeho těla a také k jejich obnově. Zajišťují správné fungování svalů, hrají důležitou úlohu při imunitních reakcích, působí jako enzymy, jsou součástí hormonů a dalších signálních mechanizmů nezbytných pro správné fungování celého lidského těla.
Skladba bílkovin
Základní stavební jednotkou bílkovin je aminokyselina, kterých je v bílkovinách celkem 20 druhů. Aminokyseliny jsou uspořádány do dlouhých řetězců. Existuj 8 tzv. esenciálních (nezbytných) aminokyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vytvářet.
Doporučený příjem bílkovin
Doporučený denní příjem bílkovin činí podle světové zdravotnické organizace (WHO) 0,8—1,2 g na kg hmotnosti. U dospívajících dětí, starších lidí, v těhotenství, při kojení nebo v případě onemocnění se všeobecně doporučuje denní dávku bílkovin o něco navýšit. Také sportovci patří do skupiny lidí s vyššími nároky na příjem bílkovin.
Nadměrný příjem bílkovin není příliš obvyklý, může však přivodit problémy související s přetížením jater a ledvin, tj. orgánů, které se podílejí na odstraňování zplodin metabolismu.
Dělení bílkovin ve výživě
Podle zdroje se bílkoviny dělí na rostlinné a živočišné. Živočišné bílkoviny jsou plnohodnotné, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Rostlinné bílkoviny se označují jako tzv. neplnohodnotné, protože obsahují určitou esenciální aminokyselinu v limitním množství — tzn., že tento zdroj není pro tělo zcela využitelný, což nelze vyřešit ani navýšením jeho příjmu.
Nejlepší potravinové zdroje bílkovin
Jak doplnit bílkoviny? V první řadě je potřeba se zaměřit na potraviny bohaté na bílkoviny.
Skvělými zdroji plnohodnotných bílkovin jsou libové maso, vajíčka, mléčné produkty, luštěniny a také některé druhy obilovin.
Dostatek bílkovin ve stravě si zajistíte také pomocí kvalitních doplňků stravy. Existuje mnoho druhů a variant proteinů, přičemž je vždy potřeba hlídat kvalitu složení daného výrobku. K velmi oblíbeným mezi sportovci patří zejména syrovátkové proteiny, vegani a vegetariáni ocení hrachový či konopný protein. Skvělou možnost, jak doplnit bílkoviny do jídelníčku, pak představují také hotová proteinová jídla.
Bílkoviny jsou základním materiálem k výstavbě tkání. Plní důležitou úlohu při imunitních reakcích, působí jako enzymy, hormony a další důležité funkce pro správné fungování těla. Stavebními jednotkami bílkovin jsou aminokyseliny, které jsou v bílkovinách uspořádány do dlouhých řetězců.
V lidském organismu neexistuje rezerva bílkovin. Při jejich nedostatečném příjmu ve stravě nebo z jiných důvodů, např. při dlouhotrvajícím hladovění, dochází k omezování růstu svalů a v důsledku proteolýzy také k úbytku některých orgánů.