Máte dotaz? Zavolejte nám.

+420 770 110 650 Po – Pá: 8 – 15 hod
Košík
Váš košík je prázdný
Zavolejte nám.
Máte dotaz? Zavolejte nám.
+420 770 110 650 Po – Pá: 8 – 15 hod

Bílkoviny živočišné

WPC 80 jahoda | 1 kg

WPC 80 jahoda | 1 kg

Skladem > 5 ks

Bílkoviny

Bílkoviny nebo také proteiny jsou vedle sacharidů a tuků důležitou makroživinou pro správné prospívání každého člověka ať už Vegana či konvenčního. Ještě zásadnější jsou však pro sportovce, kteří si musí jejich příjem obzvlášť hlídat. 

Nejdůležitější funkce bílkovin

Bílkoviny jsou základním materiálem k výstavbě buněk všech tkání našeho těla a také k jejich obnově. Zajišťují správné fungování svalů, hrají důležitou úlohu při imunitních reakcích, působí jako enzymy, jsou součástí hormonů a dalších signálních mechanizmů nezbytných pro správné fungování celého lidského těla

Skladba bílkovin

Základní stavební jednotkou bílkovin je aminokyselina, kterých je v bílkovinách celkem 20 druhů. Aminokyseliny jsou uspořádány do dlouhých řetězců. Existuj 8 tzv. esenciálních (nezbytných) aminokyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vytvářet. 

Doporučený příjem bílkovin 

Doporučený denní příjem bílkovin činí podle světové zdravotnické organizace (WHO) 0,8—1,2 g na kg hmotnosti. U dospívajících dětí, starších lidí, v těhotenství, při kojení nebo v případě onemocnění se všeobecně doporučuje denní dávku bílkovin o něco navýšit. Také sportovci patří do skupiny lidí s vyššími nároky na příjem bílkovin.

Nadměrný příjem bílkovin není příliš obvyklý, může však přivodit problémy související s přetížením jater a ledvin, tj. orgánů, které se podílejí na odstraňování zplodin metabolismu.

Dělení bílkovin ve výživě

Podle zdroje se bílkoviny dělí na rostlinné a živočišné. Živočišné bílkoviny jsou plnohodnotné, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Rostlinné bílkoviny se označují jako tzv. neplnohodnotné, protože obsahují určitou esenciální aminokyselinu v limitním množství — tzn., že tento zdroj není pro tělo zcela využitelný, což nelze vyřešit ani navýšením jeho příjmu

Nejlepší potravinové zdroje bílkovin

Jak doplnit bílkoviny? V první řadě je potřeba se zaměřit na potraviny bohaté na bílkoviny

Skvělými zdroji plnohodnotných bílkovin jsou libové maso, vajíčka, mléčné produkty, luštěniny a také některé druhy obilovin

Dostatek bílkovin ve stravě si zajistíte také pomocí kvalitních doplňků stravy. Existuje mnoho druhů a variant proteinů, přičemž je vždy potřeba hlídat kvalitu složení daného výrobku. K velmi oblíbeným mezi sportovci patří zejména syrovátkové proteiny, vegani a vegetariáni ocení hrachový či konopný protein. Skvělou možnost, jak doplnit bílkoviny do jídelníčku, pak představují také hotová proteinová jídla.

Bílkoviny jsou základním materiálem k výstavbě tkání. Plní důležitou úlohu při imunitních reakcích, působí jako enzymy, hormony a další důležité funkce pro správné fungování těla. Stavebními jednotkami bílkovin jsou aminokyseliny, které jsou v bílkovinách uspořádány do dlouhých řetězců.

V lidském organismu neexistuje rezerva bílkovin. Při jejich nedostatečném příjmu ve stravě nebo z jiných důvodů, např. při dlouhotrvajícím hladovění, dochází k omezování růstu svalů a  v důsledku proteolýzy také k úbytku některých orgánů.