GABA, Kloubní výživa, Kofein, Tribulus Bak. 4/5

  13.10 GABA (kyselina γ-aminomáselná)

 
 
   GABA je považována za inhibiční neuromediátor, nachází se totiž ve vysokých koncentracích
   v lidské CNS. Snižuje aktivitu určitých  nervových přenašečů a to z ní dělá ideální noční
   suplement, podporující relaxaci a kvalitu spánku, což vede k vitalitě
   a soustředěnosti i během dne. GABA také zvyšuje uvolňování růstového hormonu, který posiluje i
   spalování tuků a svalový růst.
 
   Podává se 2 - 5 g asi 30 minut před spaním nebo před tréninkem. Mělo by se začít s tou menší
   dávkou a podle reakce ji až potom zvýšovat.
 
            (10,18)
 
  

  
 
   14 Kloubní výživa

  Kloubní výživa
 
   Nedostatečná výživa může způsobovat zhoršení regenerace pojivových tkání, které se nacházejí
   v liském organismu a tvoří strukturu šlach, vazů, chrupavek, kloubní tekutiny
   a pouzdra, kloubů, cév, kůže, rohovky oka a tkáně kostí. Struktura pojiv je v zásadě tvořena
   vláknitými proteiny – kolagenem, elastinem, keratinem a složitými proteoglykany.
   Při nedostatek se může dostavit bolest kloubů, zhoršení kvality pokožky, třepící se vlasy,
   ulamující se nehty atd. Kloubní výživa se používá při zvýšené fyzické zátěži a při nadváze.
 
   

 
 
   14.1 Kolagenní bílkovina

   Kolagen na klouby
 
   Kolagenní bílkovina používaná jako hydrolyzát želatiny je zdrojem širokého spektra AK a
   peptidů, spolupůsobících při tvorbě kolagenu, zcela nezbytného pro správný vývoj, výživu
   a ochranu chrupavek všech kloubů, kvalitu vlasů, kůže a nehtů. Napomáhá zlepšení a flexibility
   kloubů. Zlepšuje mechanicko-elastické vlastnosti chrupavek a kloubů (pružnost, hydratace),
   urychluje jejich regeneraci a chrání je proti poškození. Také snižuje obtíže v rámci léčby
   osteoartrózy. Ve výrobcích se vyskytuje výhradně 97% enzymaticky štěpený hydrolyzát želatiny
   s vysokou biologickou hodnotou, který je okamžitě využitelný a lehce stravitelný. Želatiny
   totiž vzniká z kolagenu při vaření, pečení i jiném tepelném zpracování masa.
 
                 (50)
 
  

  
 
   14.2 Glukosamin sulfát

  
 
   Glukosamin je aminomonosacharid syntetizován chondrocyty (buňky tvořící chrupavku) z glukózy a
   Gln. Je součástí základní složky šlach, což je tkáň gelovitého charakteru, tvořící nesmírně
   důležitý „nárazový systém“ kloubů. Absorbuje velmi významnou většinu všech změn polohy kloubů
   či šlach. Působí jako kloubní lubrikant, neboť má schopnost zadržovat uvnitř kloubu vodu,
   která tlumí nárazy. Pomáhá vytvářet chrupavku, zpevňuje klouby, potlačuje v nich vznik
   degenerativních změn. Používá se při bolestivých zánětech kloubů, regeneraci šlach, kloubů a
   kostí, jako doplněk při léčbě osteoartrózy. Je populární, jelikož se řadí mezi NSAIDS
   (nesteroidní protizánětlivé léky). Při prevenci bychom měli užívat alespoň 500 mg na den.
 
   Dle rozsáhlé studie belgických vědců se glukosamin ukázal jako překvapivě účinná látka proti
   artróze. Výzkum probíhal na univerzitě v Liege po dobu tří let a bylo do něj zařazeno 212
   pacientů s artrózou kolenního kloubu. Lékařská prohlídka byla každé čtyři měsíce, porovnávaly
   se 2 skupiny: skupina s denní dávkou glukosaminu a skupina, která vždy obdržela neúčinné
   placebo. Výsledky ukázaly, že pacienti netrpí už takovými bolestmi jako dříve, rentgenové
   snímky také ukázaly, že glukosamin nejenže velmi zpomalil postup nemoci, ale často bylo
   dosaženo i zlepšení stavu. Navíc nemá prakticky žádné vedlejší účinky a je levnější než
   v současnosti používané farmaceutické přípravky, které navíc obvykle působí pouze proti
   bolesti a neovlivňují stav kloubů.
 
                   (13,51,53)
 
  
 


   14.3 Chondroitin sulfát (CS)

 
 
   Chondroitin sulfát je nejbohatší glykosaminoglykanem v kloubní chrupavce. Je součástí
   kolagenních vláken zabudovaná do chrupavky. CS je endogenního původu a skládá se z opakujících
   se disacharidových jednotek glukuronové kyseliny a sulfátu galaktosaminu. CS se uplatňuje při
   inhibici odbourávacích enzymů, které poškozují hmotu chrupavek a synoviální tekutinu. Normálně
   je vylučován buňkami chrupavek (zmiňované chondrocyty). Chondroitin zachycuje a udržuje živiny
   uvnitř tkáně. Stimuluje přísun vody a nutričních složek do chrupavek, čímž zabezpečuje
   elasticitu a dobrou pohyblivost kloubů. Kvůli těmto efektům je CS společně s glukosaminem
   používán jako doplněk pro pacienty, kteří jsou léčeni na osteoartrózu a samozřejmě i pro
   sportovce kvůli jeho potenciální roli v ochraně kloubů a šlach.
 
       (13,51,53)
 
  
 
   15 Přírodní extrakty
 


 
   15.1 Kofein

  
 
   Kofein patří do skupiny purinových alkaloidů (stejně jako theofylin a theobromin),
   ve své chemické formě se vyskytuje jako 1,3,7-trimethylxantin. Názory na vliv kofeinu na
   zdraví a sportovní výkon se různí, v jednom se ale shodují, že je třeba k němu přistupovat
   především s umírněností. Kofein je sice řazen mezi návykové látky, ale protože se vyskytuje
   v mnoha dostupných potravinách, mluví se o něm jako o běžné poživatině. Způsobuje sice
   toleranci, neboť k dosažení stimulačního efektu je třeba zvyšovat jeho dávky, ale jen
   u některých lidí se objevují abstinenční příznaky (bolest hlavy a únava).
 


 
   15.1.1 Účinky kofeinu

  
 
   Mezi pozitivní účinky kofeinu se řadí snížení únavy, zvýšená koncentrace a duševní činnost,
   tvořivost a fyzická výkonnost. Jsou známy účinky i na kosterní svalstvo zahrnující transport
   vápníku, aktivitu sodíkovo-draslíkové pumpy a přímého účinku na enzymy,
   např. glykogenfosforylázu. Negativní účinky kofeinu zahrnují návaznost na zvýšený krevní tlak
   a srdeční činnost, arytmii, dehydrataci, úzkost, nespavost, bolesti hlavy. Zvýšené množství
   působí proti vitaminům skupiny B (především thiaminu), což může způsobovat příznaky
   nedostatku, ale také proti biotinu. Toxicita kofeinu se projeví bolestí břicha, zvracením a
   záchvaty. Smrtící dávka platná pro 50% obyvatel se odhaduje na 10 g kofeinu podáného ústně.
   Vztah kofeinu ke kardiovaskulárním chorobám je nejasný, mluví se
   o snižování, ale i o zvyšování rizika. Studie byly prováděny spíše na základě konzumace kávy a
   čaje než sledováním příjmu samotného kofeinu.
 
   Kofein se rychle vstřebává v trávicím traktu, maximální koncentrace v krvi dosáhne
   za 60 – 90 minut po přijetí. Vyloučí se kompletně během 24 – 48 hodin po poslední dávce.
   Působí tak, že blokuje určité adenosinové receptory (adenosin zpomaluje mozkovou činnost).
   Zablokováním absorpce adenosinu působí kofein jako stimulant na CNS nebo na kosterní svaly.
   Zvyšuje bazální metabolismus o 5 - 25%. Jeho účinky působí přímo nebo nepřímo
   na srdce, plíce, krevní cévy, ledviny a svaly, výsledkem je zlepšení výkonu (a je možné, že i
   síly). Má účinky na uvolnění svalů bronchů a hladkých svalů a způsobuje kontraktilitu
   u kosterních svalů. Bylo dokázáno, že kofein zvyšuje krátkodobý intenzivní výkon u aktivit
   s rychlými starty (fotbal, běh na dlouhé tratě), pomáhá také v posilovně, kde umožňuje
   trénovat efektivněji a nakonec zvýšit objem i sílu. Je pravděpodobné, že zvyšuje spalování
   tuků, čímž šetří zásoby glykogenu, a tím oddaluje jeho vyčerpání. Tato teorie také podporuje
   názor, že kofein částečně způsobuje oxidaci tuků, a proto je užitečný i v dietě. [Kofein byl
   dříve zakázán Mezinárodním olympijským výborem – jeho hladina v krvi nesměla před závody
   přesáhnout 12 µg·ml^-1. Zmíněné omezení bylo nastoleno kvůli ergogenímu efektu na výkon, neboť
   se věřilo, že by sportovci měli nefér výhodu. Během tréninku však žádná omezení neplatila a
   žádná testování se neprováděla. Od ledna 2004 se předzávodní testování na kofein zrušilo,
   neboť užívání kofeinu je velmi široce rozšířené a společensky akceptované.](9)
 
   Kofein je diuretikum, odstraňuje z těla společně s vodou i sodík,  ale existuje prahová
   úroveň, pod níž má na rovnováhu tekutin nulový vliv. Museli bychom v jedné dávce přijmout
   minimálně 250 mg kofeinu, aby nastal močopudný efekt a dokonce ani 2 kávy najednou nebudou mít
   na dehydrataci žádný vliv. Diuretický efekt je také ovlivněn z velké části častým příjmem a
   vysokým stupněm rozvinuté tolerance. Konzumace horkých nápojů pro kulturisty není z hlediska
   hydratace příliš vhodná, neboť látky se v nich uvolňují jen velmi pomalu, proto se pití kávy a
   čaje před tréninkem nedoporučuje. Na druhé straně zas teplý nápoj podporuje pohyb střev a
   pomáhá s vyprazdňováním před výkonem, proto ho někteří sportovci naopak zařazují do sportovní
   výživy.
 
  


   15.1.2 Výskyt kofeinu

 
 
   Kofein se  nachází v mnoha rostlinách, zvláště v čaji a listech maté, kávě a kakaových bobech,
   v cola ořechu a semínkách Guarany.
 
   Guarana je liánovitá rostlina zvaná Paullinia cupana, která pochází z tropických pralesů
   Amazonie a po staletí byla používána indiány jako elixír života. Jedná se
   o přirozenou složku mnoha nápojů (káva, čaj, kakao, stimulující a energizující nápoje) a
   potravin (čokoláda), které zmíněné látky obsahují. Přidává se i do dalších produktů jako
   dochucovadlo či kvůli svým stimulačním účinkům. Využívá se též k lékařským účelům, je dostupný
   na předpis i volně, aplikuje se pro svůj přímý účinek nebo na snížení ospalosti způsobené
   lékem (přípravky proti nachlazení a chřipce, léky proti bolesti, diuretika aj.). Často se
   přidává do termogenních přípravků na spalování tuků společně s karnitinem.
 
                                                                                                                        
                 (3,4,8,9,28)


     15.2 HCA (kyseliny hydroxycitronová)

 
 
   Kyselina hydroxycitronová a její působení v lidském organismu není vůbec jednoduché. Přesto
   faktem zůstává, že se jedná o jednu z nejlepších legálních látek pro podporu odbourávání
   podkožního tuku, navíc navozuje pocit sytosti a omezuje chuť k jídlu. Reguluje hladinu krevní
   glukózy, podporuje snižování hladiny cholesterolu, navíc podporuje mozkovou i srdeční
   aktivitu. Velkou výhodou je to, že neohrožuje odbourávání tvrdě získané svalové hmoty a právě
   proto nabývá v kulturistice stále vyššího významu. V kombinaci s karnitinem se jejich účinky
   vzájemně podporují, tzn. výsledek je vyšší než při použití obou suplementů zvlášť. HCA navíc
   zesiluje účinek L-karnitinu při spalování tuků. Denní doporučená dávka se pohybuje okolo 1000
   mg dva až třikrát denně.
 
   Rostlina Garcinia Cambogia obahuje HCA, která omezuje syntézu tuků a tím současně zabraňuje
   jejich ukládání, a L-karnitin. Podílí se na celkové energizaci organismu, podpoře srdeční a
   mozkové činnosti, zlepšuje fyzickou a psychickou výkonnost.
 
            (50,54)
 


 
   15.3 MSM (methylsulfonylmethan)

  MSM – organická síra
 
   Methylsulfonylmethan je sloučenina s vysokým obsahem síry (34%). Je to ve vodě rozpustný
   derivát dimethylsulfoxidu, dříve užíván veterináři. Nachází se v tkáních rostlin, živočichů a
   lidí. Je součástí ovoce, zeleniny (zelí, brokolice, květák), vajíček a mléka. Podporuje tvorbu
   mnoha důležitých sloučenin, je netoxický, nealergický, lehce vstřebatelný a využitelný
   organismem. MSM ničí díky biosíře parazity trávicího traktu, které vyvolávají infekci tenkého
   střeva, způsobují průjmy, čímž je snížené vstřebávání živin, a ničí trichomony (kvasinky
   vyvolávající infekce hlavně u ženských vnějších pohlavních orgánů). Upravuje hyperaciditu
   (překyselení žaludku), aktivně působí při odstraňování zácpy i průjmů. Zvyšuje aktivitu a
   využití vitaminů B, A, C, E, D, dále AK (především Met a Cys) a minerálních látek (Se, Ca,
   Mg). Dále působí jako přírodní antihistaminikum, potlačuje tvorbu histaminu, který vyvolává
   alergické reakce na potraviny, prach, pyl a plísně. Údajně potlačuje příznaky chrápání.
 
   MSM by se dalo zařadit i mezi látky určené pro výživu kloubů. Poskytuje síru na tvorbu
   kolagenu a keratinu, zjemňuje jizvy, napomáhá hojení ran a léčbě akné, používá se i k léčbě
   např. lupénky. Zajišťuje vylučování toxinů, neboli látek zodpovědných za záněty a bolesti
   v kloubech, čistí vnitřní stěny cév. MSM pomáhá odstraňovat svalové křeče, bolesti svalů,
   šlach a vaziva. Urychluje zotavení po úrazech a zraněních. V roce 1960 bylo poprvé dokázáno,
   že má analgetické účinky na pacienty s osteoartózou.
 
       (13,51,53)
     


   15.4 Tribulus terrestris

   Tribulus terrestris
 
   Kotvičník zemní je poléhavá jednoletá subtropická bylina vzdáleně příbuzná bodlákům, původem
   z mořských pobřeží Číny a Japonska (dálný východ). Připravuje se z ní bylinný výtažek, který
   je ve sportovních kruzích znám bezmála 10 let, ale ví se o něm už 30 000 let Nejhojněji se
   vyskytuje na Indickém subkontinentu, v Indonésii a na některých ostrovech Oceánie. Dnes však
   planě roste (víceméně jako plevel) na všech kontinentech, u nás se mu daří také (lze jej velmi
   dobře pěstovat i množit). Typickým prostředí jsou suchá místa (písek, polopustiny). V mnoha
   zemích se pěstuje pro farmaceutické účely.
 
   


   15.4.1 Historie kotvičníku
 


   Čínská medicína používala odvar kotvičníku velmi úspěšně ke zlepšení činnosti jater a posílení
   usínajícího zájmu o sexuální život. Pozitivní účinky na potenci jsou spolehlivě doloženy i
   evropskými vědeckými studiemi.   
 
   V 70. letech se zjistilo, že biochemické látky v rostlinách  plní funkci anabolických
   steroidů, jak ji známe u savců a u člověka. Tyto rostlinné biochemické látky (souhrnným názvem
   fytosteroly) dokáží stimulovat a harmonizovat anabolické procesy v lidském organismu ze
   zdravotního hlediska bezpečněji než anabolické neurohormony podané formou suplementů získaných
   z tkání savců. Velkou pozornost těmto fytosterolům věnovalo Bulharsko při experimentálním
   používáním výrobku Tribestanu (léčivo s indikací léčby premenstruálního a postmenopauzálního
   syndromu u žen a andropauzálního syndromu u mužů) jako zázračnou zbraň bulharských vzpěračů.
 


 
   15.4.2 Účinky tribulu
 


   Kotvičník obsahuje velké množství saponinů (jedním z nich je protodioscin), mající vliv na
   zvyšování luteinizačního hormonu (LH), který u mužů stimuluje spermatogenezi a u žen je
   důležitý pro normální vývoj folikulu. Výrobky s kotvičníkem jsou tedy přírodními stimulanty
   hladiny testosteronu, kdy jeho vyšší hladina (asi o 30%) má vliv na rozvoj svalové hmoty,
   zlepšení regenerace a svalové vytrvalosti a napomáhání vyrovnávat optimální poměr mezi
   svalovou a tukovou tkání. Dále také samozřejmě ovlivňuje, jak již bylo zmíněno, zlepšení
   potence a libida. Tribulus představuje močopudný prostředek využívaný při chorobách ledvin
   a močových cest, rozpouští močové kaménky. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje
   peristaltiku, působí žlučopudně a žlučotvorně. Snižuje hladinu krevního cholesterolu o 25 –
   30%, tlumí tachykardii a prodlužuje diastolu. Zlepšuje krevní oběh, působí spasmolyticky,
   rozšiřuje cévy, a tím i snižuje krevní tlak, normalizuje srážlivost krve při poruchách,
   používá se k léčbě ischémie a angíny pectoris. Působí jako výtečný lék nezávislém na inzulínu
   při DM II. typu. Čaj z něj se používá jako výborné kloktadlo při zánětech v dutině ústní.
 
  
 
  
 
   Pro docílení uvedených účinků je ovšem třeba dbát na kvalitní původ a mechanismus zpracování
   extraktu z této byliny, protože i to rozhoduje o obsahu účinných látek, s čímž souvisí i
   výsledný efekt suplementace. Zde se rozhodně vyplatí vybírat si výrobce, který zaručuje
   kvalitu. Mělo by se v každém případě jednat o standardizovaný extrakt. Podávat by se měl po
   jídle, užívání na lačno může způsobit žaludeční potíže. Žádné jiné vedlejší účinky nebyly
   zjištěny, jen při dlouhodobém úžívání může tribulus brzdit vlastní tvorbu testosteronu.
   Ve sportu se denní dávka pohybuje okolo 200 - 1000 mg v období tréninku.
 
            (25,40)
 
  
 
   16 Jiné látky
 
  
 
 
 
   16.1 Koenzym Q10
 
  
 
   Koenzym Q (CoQ), známý také jako ubiquinon, je složka dýchacího řetězce (DŘ), kde
   na sebe postupně váže elektrony a má význam při konečné tvorbě ATP. Je to neesenciální
   v tucích rozpustná živina, která se nachází především v živočišných potravinách a v menší míře
   i v rostlinných výrobcích. V organismu ho najdeme hlavně v mitochondriích, zvlášť v kosterním
   svalu (svalová vlákna typu I) a v srdeční svalovině.  Jeho první funkce tedy je, že slouží
   jako přenašeč elektronů v DŘ, za druhé je ve volné formě považován za látku
   s antioxidačními účinky.
 
   Ve většině zemí světa je koenzym Q10 registrován jako potravní doplněk a milióny lidí včetně
   sportovců si jej zvykly užívat zejména na povzbuzení celkové vitality a sportovní výkonnosti,
   během některých onemocněních, při terapii zánětů dásní a parodontu, na posílení srdečně-cévní
   soustavy a na prohloubení regenerace. Hladina a biologická aktivita Q10 v těle také významně
   ovlivňuje činnost některých orgánů (plíce, srdce), soustav (nervová, urogenitální, trávicí) i
   fyziologických mechanismů (metabolismus, genová regulace). Neví se také přesně, jak Q10
   stimuluje známou schopnost NO roztahovat tepny a cévy, a tím pumpovat krev se živinami do
   svalů. Vědce zajímá i mechanismus, jak Q10 zvyšuje aktivitu enzymů (např. superoxiddismutázy),
   a tím zvyšuje odolnost sportovců proti tzv. oxidačnímu stresu, kdy je organismus zahlcován
   mnoha nebezpečnými volnými radikály.
 
   Za jednu z příčin srdeční slabosti (kardiomyopatie), k níž může vést dlouhodobé přetěžování a
   přetrénování, lze považovat poruchy tvorby energie v buňkách srdečního svalu, spojené s často
   pozorovaným výrazným snížením hladiny Q10 v srdci postižených kulturistů. Díky významnému
   podílu Q10 na tvorbě energie v mitochondriích srdečních buněk se podáváním Q10 sportovcům –
   kardiakům daří důsledky místního oxidačního stresu v srdečním svalu úspěšně redukovat. Q10
   splňuje řadu kritérií kladených na léky standardní terapie u běžných pacientů a onemocněním
   srdce, protože je dobře snášen, působí bez vedlejších účinků, zlepšuje léčbu příznaků
   srdečního oslabení, zlepšuje kondici, vytrvalost i fyzický výkon. Doporučuje se také jako
   látka urychlující pooperační hojení.
 
   Existuje řada klinických studií potvrzující tyto účinky, které se projevují zlepšením tělesné
   kondice a ústupu bolestí na hrudi. Naopak existuje mnoho studií, které ukazují, že koenzym Q10
   má negativní účinek na vysoce intenzivní zátěž a adaptaci na trénink. Série studií ve Švédsku
   přinesly shodné důkazy, že podávání Q10 zvyšuje oxidační poškození a snižuje reakci na trénink
   u dříve netrénovaných jedinců, kteří podstoupili intenzivní tréninkový program. Je zřejmé, že
   koenzymu Q10 musí být věnován ještě další výzkum k posouzení účinků na fyzický výkon a
   trénink.
 
   Přípravky s koenzynem  Q10 se mnohdy liší cenou, která by měla odrážet stupeň vstřebatelnosti
   (bioaktivity) doplňku. Nedoporučuje se zapíjet vodou z důvodu jeho lipofilního charakteru.
   Běžný obsah v potravinách bývá 40 - 80 mg·kg^-1, vyšší množství obsahují játra. Vyráběné
   přípravky poskytují denně 10 - 30 mg koenzymu Q10 a to je mnohem více, než běžná strava.
   Optimální příjem není znám, u sportovců se doporučuje i
   100 mg na den.
 
                                                                                                                        
              (26,28,45,46)
 
4fitness.cz

 

Ajax loader